Slaapapneu


Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap de adem meerdere malen stopt. Door een gebrek aan zuurstof wat hierdoor ontstaat, wordt de patiënt gedeeltelijk of volledig wakker (arousal). Dit treedt soms meerdere malen per nacht op. Een patiënt met slaapapneu kijkt nauwelijks op van veertig, zestig keer bijna stikken per nacht, waarbij de adem gedurende tien seconden of langer stopt. Dit maakt dat de patiënt niet in een diepe slaap terecht komt. Zelf heeft hij dat op zulke momenten niet in de gaten. Sterker nog, hij wordt er zelden wakker van.


De negatieve effecten ervaart hij meestal overdag. Mogelijke gevolgen van de terugkerende slechte nachtrust: hoofdpijn, intellectueel minder functioneren, slaperigheid, slechte concentratie en snellere irritatie. Zelfs depressie of een burn-out kan op de lange termijn een gevolg zijn.

Het begint met vage klachten

Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker en zijn prikkelbaar. Dit is meestal nog geen reden om naar de dokter te gaan. Toch kunnen het voortekenen zijn van apneu. Geleidelijk kunnen de klachten erger worden. Slaperigheid overdag en zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant, tijdens televisie kijken of autorijden.


Maar ook moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen zijn vaak het gevolg van slaapapneu. Of concentratieverlies en geheugenstoringen.


De klachten kunnen ernstig worden

Vermoeidheidsklachten en prikkelbaarheid kunnen de relatie met partners onder druk zetten of het gezin uit balans brengen. Ook op het werk ondervinden mensen met slaapapneu effect van hun klachten. Hun energiebron is snel uitgeput. Overspannenheid of burn-out is een voor de hand liggende gedachte. Maar het is eerder het gevolg van apneu dan de echte klacht. Arbeidsongeschiktheid komt dichterbij en is soms het resultaat.


De gang naar de huisarts

Patiënten stellen de gang naar de huisarts dikwijls uit, omdat de klachten zich geleidelijk ontwikkelen of omdat zij de ademstops zelf niet merken. Als zij snurken zien zij dit niet als reden om naar de dokter te gaan.


Daarnaast herkennen veel huisartsen slaapapneu niet onmiddellijk of denken in de verkeerde richting. Apneu is nog niet zo lang bekend, waardoor de kennis bij artsen en specialisten nog niet algemeen aanwezig is. Zij schrijven antidepressiva of slaapmiddelen voor, of verwijzen mensen door naar allerlei specialisten. Meestal heeft dit geen resultaat. De voorgeschreven medicijnen hebben vaak een tegenovergestelde werking.


Het lampje gaat branden

In veel gevallen trekt de partner als eerste aan de bel en ook laat deze vaak als eerste het woord 'apneu' vallen. Zij horen het herhaaldelijk stoppen met ademhalen tijdens de slaap, gevolgd door een keiharde snurk en soms zelfs spiertrekkingen.


Bij wie komt slaapapneu het meest voor?

Slaapapneu komt het meest voor bij mannen en bij mensen met overgewicht.


Wat kan ik eraan doen?

Er zijn meerdere behandelmogelijkheden voor slaapapneu, zoals een CPAP-masker, MRA- of snurkbeugel of een slaappositietrainer. Lees meer >


NIEUWS


Nieuwe locaties in

Hilversum en Tilburg


Vanaf september 2024


SECRETARIAAT


Van der Oudermeulenlaan 1

2243 CR Wassenaar

070-2211162


Patiëntwaardering