Slaapapneu Service (SAS) staat bekend om zijn snelle en efficiënte hulp, zelfs op afstand. Dit bleek uit een bijzondere situatie waarbij de behandelaars de cpap van een Oekraïense militair aan het front, Yevhen, instelden.
Yevhen had ernstige slaapapneu en ondervond veel slaapproblemen. Ondanks verschillende behandelingen in Oekraïne, waaronder een operatie aan zijn amandelen en een beugel die hij zelf had gekocht, verbeterde zijn situatie niet. Uiteindelijk had hij een tweedehands cpap-apparaat aangeschaft, maar dit apparaat gaf evenmin het gewenste resultaat.
Medewerkster SAS én vrijwilliger ‘Netherlands for Ukraine’
Vlada Karpinova, een physician assistent en somnoloog bij SAS en vrijwilliger bij ‘Netherlands for Ukraine’, werd ingeschakeld om te helpen. Deze organisatie, die gewonde Oekraïense militairen naar Nederland haalt voor revalidatie, kreeg de hulpvraag van Yevhen. Vlada, Oekraïense van geboorte, nam eerst contact op met de arts van Yevhen. Die vertelde dat eerdere behandelingen niet effectief waren. Omdat Yevhen in een oorlogsgebied verbleef, was het moeilijk voor hem om de juiste hulp te krijgen.
Vlada vroeg Yevhen om foto’s van zijn cpap en maskers te sturen. Ook de gegevens van het apparaat werden doorgestuurd. Haar collega Ralph Bellekom physician assistent bij SAS, die ervaring heeft met cpap-apparaten, ontdekte dat de druk van het apparaat niet goed was afgesteld. Na het aanpassen van de instellingen verminderden de ademstops van 72 per uur naar slechts 4. Dit leidde tot een enorme verbetering van zijn slaapkwaliteit.
Niet handig aan het front
Omdat Yevhen zich aan het front bevond, was het gebruik van een cpap-apparaat door de onbetrouwbare stroomvoorziening lastig. Er werd daarom nagedacht over een alternatieve behandeling, zoals een tongzenuwstimulator. Deze zou de tong stimuleren om de luchtweg vrij te houden.
Netherlands for Ukraine organiseerde een kijkonderzoek in Kyviv. De arts daar kon het niet zo goed beoordelen. Er was wel een video van het onderzoek gemaakt. Deze video werd bekeken door collega KNO-arts van SAS Kim van der Marel. Zij constateerde dat de tongzenuwstimulator en ook een MRA niet zouden helpen bij Yevhen.
Appjes van het front
Inmiddels houdt Vlada contact met Yevhen. Hij kan nu zijn cpap zelf uitlezen. Hij stuurt bij twijfel appjes met vragen. Het gaat goed met hem. Hij slaapt veel beter (als er stroom is) en functioneert ook beter aan het front doordat hij uitgerust is. En hij is heel tevreden met de hulp op afstand. Als het nodig is, wordt een nieuw masker naar hem opgestuurd.
Slaapapneu Service bevindt zich in SAG Gezondheidscentrum Banne Buiksloot.
Er is voldoende parkeergelegenheid. Slaapapneu Service bevindt zich op de tweede verdieping. Er is een lift aanwezig. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer op de tweede verdieping. U wordt hier opgehaald.
Wij zullen een aantal vragenlijsten afnemen, de bloeddruk meten en uw klachten in kaart brengen. Ook zullen wij de voorbereidingen treffen voor het slaaponderzoek. De volgende werkdag moet de recorder tussen 8.30 uur en 9.30 uur worden afgegeven bij de receptie.
Tijdens deze afspraak plannen we ook een afspraak met de slaapspecialist.
Zou u zo vriendelijk willen zijn het volgende mee te nemen:
- uw Zorgpas
- uw Legitimatiebewijs
- T-shirt met korte mouw wat u gedurende nacht aan doet
- Verwijder eventuele nagellak of kunstnagel van uw linker wijsvinger
- Een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) indien u medicatie gebruikt.
Deze kunt u opvragen bij uw apotheek. Het is erg belangrijk dat u deze meeneemt naar uw afspraak!
Bij verhindering graag 24 uur van te voren annuleren, anders zijn wij helaas genoodzaakt om € 50,00 in rekening te brengen.
Op dit onderzoek is het Eigen Risico van de zorgverzekeraar van toepassing.
Hier vindt u meer informatie over uw slaaponderzoek.
Wist u dat slaapapneu uw rijgeschiktheid kan beïnvloeden? Klik hier voor meer informatie.
“Het onverklaarbare van snurken is, hoe iemand kan slapen met zoveel herrie aan zijn hoofd”.
Eric van der Steen
Rusteloze benen, restless legs (RLS), oftewel last hebben van een onrustig gevoel in de benen wat niet alleen vervelend voelt maar ook klachten kan geven van een kriebel of jeuk die niet weggaat tot aan een trekkend en kloppend gevoel in de benen, krampen en een oncontroleerbare drang om ze te moeten bewegen. Iets dat je vervelend genoeg vooral ervaart wanneer je juist probeert te ontspannen….
Herken je dat, zó moe voelen en toch niet kunnen slapen….
Vanaf 1 maart hebben wij onze 21ste locatie geopend in Amsterdam Banne Buiksloot.
Vanaf februari 2025 is onze locatie Lansingerland verhuisd naar Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs.
Uw huisarts vindt ons op Zorgdomein (om u digitaal te verwijzen) in:
- Alkmaar
- Amsterdam Banne Buiksloot
- Amsterdam Zwaansvliet
- Assen
- Den Bosch
- Den Haag
- Dordrecht
- Emmen
- Gouda
- Groningen
- Haarlem
- Hilversum
- Lansingerland
- Leeuwarden
- Leiden
- Leiden Merenwijk
- Sittard
- Rotterdam Sandelingplein
- Rotterdam Zuidwijk
- Tilburg
- Zoetermeer
Aanmelden gaat via uw huisarts; u wordt dan doorverwezen naar Slaapapneu Service. Wij werken laagdrempelig en in nauwe samenwerking met uw huisarts.
Wordt uw nachtrust of de nachtrust van uw partner verstoord of gehinderd door snurken? U kunt zelf een aantal aanpassingen doen aan uw levensstijl en slaapgewoonten waardoor de kans op snurken ’s nachts afneemt. Hieronder geven wij u een aantal uitgebreide tips voor oplossingen voor snurken. Al deze oplossingen zijn erop gericht om de luchtweg open te houden en zo het snurken te verminderen.
- Stop met roken om irritatie van de luchtwegen te voorkomen.
- Val af als u overgewicht heeft, omdat extra gewicht de luchtwegen kan vernauwen. Let op dat u op een gezonde manier afvalt. Uw huisarts kan u hierbij helpen.
- Drink weinig tot geen alcohol. Drink een uur voordat u gaat slapen helemaal geen alcohol.
- Vermijd het gebruik van spierverslappende medicijnen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen. Overleg altijd met uw huisarts over mogelijke afbouw van deze medicatie.
- Slaap op uw zij of buik in plaats van op uw rug. Mogelijk dat positietherapie hierbij kan helpen als u met name last heeft van snurken als u op uw rug slaapt.
- Gebruik een neusspray of neusstrips om de verstopping van de neusholte te verminderen bij verkoudheid.
Wat kan onze specialist voor u doen als thuisoplossingen niet werken?
Als bovenstaande oplossingen die u zelf kunt proberen niet voldoende effect hebben, en u wilt graag uw nachtrust en de nachtrust van uw partner verbeteren, dan kunnen onze slaapspecialisten u verder helpen. Mogelijk dat er sprake is van slaapapneu. Onze slaapspecialist onderzoekt deze mogelijkheid samen met u. Lees hier meer over slaapapneu.
U kunt bij ons terecht voor verschillende specialistische behandelingen om snurken tegen te gaan. In overleg met een van onze slaapspecialisten wordt bepaald welke behandeling het beste past bij uw specifieke situatie. Niet elke behandeling is namelijk toepasbaar op elke situatie, omdat de oorzaak van het snurken kan verschillen.
Wordt uw snurken bijvoorbeeld veroorzaakt door uw snurken het naar achter zakken van uw kaak en tong? Dan kan een MRA een oplossing zijn voor u. Deze draagt u alleen wanneer u slaapt en zorgt ervoor dat uw kaak maximaal één centimeter naar voren wordt gezet, waardoor er meer ruimte gecreëerd wordt achter in uw keelholte.
Heeft u alleen last van snurken in rugligging? Dan zou mogelijk verholpen kunnen worden met positietherapie.
Heeft u last van vernauwde luchtwegen door bijvoorbeeld vergrote keelamandelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een operatie en zal onze slaapspecialist u doorverwijzen naar een KNO-specialist. De keelamandelen kunnen dan operatief worden verwijderd en indien kunt u ook geopereerd worden aan uw huig en verhemelte. Deze operatie vermindert de kans op trillend weefsel achter in uw mondholte, waardoor u minder snurkt. Hoewel een operatie wellicht een ‘makkelijke’ manier lijkt om van het snurken af te komen, komt maar een klein deel van de mensen met snurkklachten er uiteindelijk voor in aanmerking.
“Laugh and the world laughs with you, snore and you sleep alone.”
Anthony Burgess