Full 1
Diagnostiek en behandeling van insomnie en slaapapneu zonder wachttijden
Full 1
Diagnostiek en behandeling van insomnie en slaapapneu zonder wachttijden

Tekst-faq-rechts

Het slaaponderzoek

Wat moet ik meenemen voor het slaaponderzoek?
Voor het slaaponderzoek is het handig om een T-shirt aan te trekken waarmee u gaat slapen en een trui of vest met capuchon mee te nemen. Bij een polysomnografie bevestigen wij namelijk elektroden op het hoofd die u met de capuchon eventueel kan bedekken. Indien gewenst kunt u een hemdje onder uw T-shirt aantrekken omdat het bij een polysomnografie niet meer mogelijk is om uw bh uit te trekken als de apparatuur eenmaal is aangebracht.
Kan ik met het OV naar het consult?
Ja, dit kan. Wel raden wij aan om bij een polysomnografie een vest of trui met capuchon mee te nemen om de elektroden te verbergen.
Waar slaap ik tijdens het slaaponderzoek?
Tijdens het onderzoek slaapt u gewoon thuis. Het onderzoek wat wij uitvoeren is een polysomnografie (PSG), een Polygrafie (PG) of een WatchPAT. Lees hier meer over de verschillende onderzoeken.
Hoe ga ik er uitzien bij een Polysomnografie en wat meet het onderzoek?
Tijdens het slaaponderzoek bevestigt de onderzoeksmedewerker de volgende onderdelen:
Een borst- en buikband: deze registreren de borst- en buikademhaling.

Een clipje (saturatiemeter) om de vinger: deze registreert het zuurstofgehalte in uw bloed.

Een heel dun luchtslangetje waarvan de uiteinden een stukje in uw neus zitten: dit meet de luchtstroom door uw neus. Hierdoor kunnen wij niet alleen uw ademhaling registreren, maar ook uw snurken.

5 elektroden op uw hoofd: deze registreren hersengolven. Hierdoor kunnen wij zien hoe uw slaappatroon eruitziet en welke slaapfasen u doorloopt.

2 elektroden naast uw ogen: deze registreren de oogbewegingen in uw slaap. Dit is van belang voor het goed kunnen vaststellen van de REM-slaap (REM = Rapid Eye Movement). De REM-slaap, ook wel droomslaap genoemd, is de slaapfase waarin de ogen snel bewegen.

2 elektroden onder uw kin: deze registreren tandenknarsen (bruxisme) en de mate van spierspanning. Dit helpt bij het vaststellen van de verschillende fases in uw slaap, voornamelijk de REM-slaap aangezien in deze fase spierverslapping optreedt.

Alle uiteinden van de sensoren komen samen in de slaaprecorder die in de borstband zit.

Kan ik de uitslagen van mijn eigen slaaponderzoek inzien?
Ja, indien u de uitslag van uw onderzoek wilt ontvangen kunt u contact opnemen met het secretariaat.

Behandeling

Welke behandelmogelijkheden zijn er bij slaapapneu?
  • MRA
  • CPAP
  • Slaappositietrainer
  • Tongzenuwstimulator
  • Maagverkleining
  • Gecombineerde Leefstijlinterventie

De ervaring is dat gewichtsverlies, indien mogelijk en van toepassing, kan bijdragen aan vermindering van slaapapneuklachten.
Hier leest u meer over mogelijke behandelingen.

Hoe wordt de CPAP over het algemeen ervaren?
Dit verschilt sterk per persoon. Vaak ervaren patiënten, na een periode van wennen, het gebruik van de CPAP als positief. Ook geven zij aan dat het bijdraagt aan een vermindering van de klachten.

Af en toe komt het voor dat een patiënt niet aan het masker kan wennen. Wij gaan dan allereerst in overleg met onze leverancier kijken voor maskeraanpassingen. Mocht dit niet helpen, dan wordt in overleg met de patiënt gezocht naar een andere behandelmogelijkheid.

Financieel

Wat zijn de kosten voor een slaaponderzoek?
Het slaaponderzoek valt in het basispakket van de zorgverzekering en de zorg wordt dus volledig vergoed. Er is geen eigen bijdrage. Wel geldt voor elke Nederlandse verzekerde van 18 jaar of ouder een verplicht eigen risico dat volledig opgaat bij dit onderzoek. In 2025 is dit 385 euro. Hier leest u meer over vergoedingen.
Ik heb een factuur ontvangen, hoe ga ik hiermee om?
Als u van ons een factuur krijgt voor het slaaponderzoek, lees dan allereerst de bijgevoegde brief. U kunt de factuur voor het onderzoek indienen bij uw zorgverzekering en deze keren u een bedrag uit.

Dit kan het volledige onderzoeksbedrag zijn of een deel hiervan, afhankelijk van uw zorgverzekering. Het uitgekeerde bedrag plus ingehouden eigen risico maakt u aan ons over met daarbij de specificatie. Er is geen eigen bijdrage. Hier leest u meer over vergoedingen.

Indien u vragen heeft of twijfelt, neem gerust contact op met het nummer beschreven onderaan de facturatiebrief.